tiresealant 1

Hogyan kell kereket cserélni?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

A defektes vagy lapos gumi miatti elakadás sajnos igen gyakori jelenség, minden autós életében várható az előfordulása. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy pontosan tudjuk, hogyan kell kereket cserélni, ha esetleg pórul járunk – és gondoskodnunk kell róla, hogy minden felszerelésünk meglegyen a gyors és hatékony kerékcseréhez, hogy mielőbb folytathassuk utunkat.

Defektjavítás: pótkerék felszerelése

A kerékcsere szerencsére nem ördöngösség, ha tudjuk mit kell tennünk. Az alábbiakban részletezzük azokat az egyszerű lépéseket, amelyeket követnünk kell defektes vagy lapos gumi esetén, és választ kapunk a pótkerékkel kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre is.

Indulás előtt mindig győződjünk meg róla, hogy a kerékcseréhez szükséges dolgok az autóban vannak-e. Ezek többsége az autó kötelező alapfelszerelése, de más -- egyéb vészhelyzeti szituációban is -- hasznos eszközöket is tartsunk a csomagtartónkban vagy a kesztyűtartóban, pl. zseblámpát vagy defektjavítót.

95335891 l

A kerékcseréhez szükséges alapvető felszerelések:

  • Emelő
  • A jármű használati útmutatója
  • Teljesen felfújt pótkerék (a pótkerék abroncsnyomást is rendszeresen ellenőriznünk kell!)
  • Kerékkulcs


Hasznos extrák

  • Zseblámpa
  • Ék
  • Defektjavító készlet

A kerékcsere lépései

1. lépés: Álljunk félre, és keressünk egy megfelelően biztonságos helyet

Amint észrevesszük, hogy lapos vagy defektes a gumiabroncs, ne fékezzünk vagy húzódjunk le hirtelen. Lassan csökkentsük a sebességet és keressünk egy megfelelően biztonságos helyet, lehetőleg egy egyenes, szilárd burkolatú szakaszon, ahol biztonságosan meg tudunk állni, és elég hely van az autó mellett.

2. lépés: Állítsuk le az autót, és kapcsoljuk be a vészvillogót

Ne feledjük: a járművön csak megfelelően biztonságos, engedélyezett helyen szabad dolgozni, és a járművet biztonságosan rögzítenünk kell. Tegyük egyértelművé a közlekedésben részt vevők számára, hogy kerékcsere zajlik: kapcsoljuk be a vészvillogót, különösen akkor, ha forgalmas út mellett tartózkodunk. Vegyük fel a láthatósági mellényt, és tegyük az autó mögé az elakadásjelző háromszöget (féktávolságon kívülre).

3. lépés: Helyezzük be a kerékékeket

Ha van ékünk, helyezzük el a lapos gumiabronccsal átellenesen lévő kerekekhez, nehogy az autónk elguruljon (például, ha a defekt hátul van, az első kerekekhez helyezzük el az ékeket). A rögzítőféket be kell húznunk, és a váltót hagyjuk sebességben (vagy automata kocsi esetében Parkolás módban), hogy a jármű ne tudjon elgurulni.

4. lépés: Ellenőrizzük, hogy rendelkezünk-e minden szükséges felszereléssel

Vegyük ki az emelőt és a kerékkulcsot az autóból, és ellenőrizzük a jármű kézikönyvében a fontos tudnivalókat. Keressük meg a pótkereket: általában a csomagtartó padlólemezébe süllyesztett rekeszben található, és ellenőrizzük, hogy teljesen fel van-e fújva. Ha van egy elég hely a pótkerék elhelyezésére -- például az autó mellett egy füves részen -- vegyük ki a kereket, tegyük le oda.

5. lépés: Vegyük le a dísztárcsát a sérült kerékről

A csavarkulcs lapos végével pattintsuk ki a dísztárcsát (ha van), és tegyük félre. 

6. lépés: Lazítsuk meg a kerékanyákat

A kerékkulcs segítségével próbáljuk a kerékagy körül található kerékanyákat az óramutató járásával ellentétes irányba csavarni, amíg meg nem indulnak. A kerékanyákon egynegyed vagy fél menetet csavarjunk, de még ne vegyük le őket teljesen.

7. lépés: Emeljük fel az autót az emelővel

Az emelőt általában a defektes kerék mellett, az alváz alá kell helyezni. Sok autó alvázán meg is található az emelő helye. A biztonságos emelés és a jármű sérülésének elkerülése érdekében az emelő elhelyezésére vonatkozóan kövessük a jármű kézikönyvében leírt utasításokat.

Amikor az emelőt megfelelően beállítottuk, emeljük a járművet addig, ameddig a defektes kerék nagyjából 15 cm-rel a talaj fölé kerül. Az emelő fogantyúját hajtsuk a jármű alá, és ügyeljünk rá, hogy az emelővel megemelt jármű alá senki ne nyúljon be kézzel vagy tartsa a lábát alatta.

8. lépés: Csavarjuk ki a kerékanyát

Távolítsuk el a csavaranyákat. Mivel már lazítottunk rajtuk, lehet kézzel is le tudjuk szedni. Tegyük őket biztonságos helyre.

9. lépés 9: Vegyük le a sérült kereket

Fogjuk meg az abroncsot a futófelületnél, és húzzuk óvatosan magunk felé, ameddig le nem jön a mögötte lévő kerékagyról. Fektessük az oldalára, hogy ne tudjon elgurulni.  

10. lépés: Szereljük fel a pótkereket

Tegyük fel a pótkereket a kerékagyra, és illesszük a tárcsát a csavarokhoz. Nyomja óvatosan, amíg a csavarok láthatóvá nem válnak a tárcsában. Helyezzük vissza a csavarokat, csavaranyákat, rögzítsük kézzel.

11. lépés: Engedjük le az autót

Használjuk az emelőt, hogy leengedjük az autót úgy, hogy a pótkerék a földön legyen, de a jármű teljes súlya még ne legyen a keréken. Ezen a ponton, húzzuk meg az anyákat a csavarkulccsal, fordítsuk őket az óramutató járásával megegyező irányba, amennyire csak tudjuk.

12. lépés: Engedjük le teljesen az autót

Engedjük le egészen a földig és távolítsuk el az emelőt. Húzzuk meg az anyákat még egyszer.

13. lépés: Tegyük vissza a dísztárcsát

Ha a defektes kerékről levett dísztárcsa a pótkerékre is felszerelhető, helyezzük fel ugyanúgy, ahogyan levettük. Ha nem illeszkedik rá, tegyük el a defektes kerékkel és a szerszámokkal együtt.

14. lépés: Pakoljunk el mindent

Tegyük a defektes kereket a pótkerék helyére, és pakoljuk el a szerszámokat.

15. lépés: Utolsó ellenőrzés

Remember that your spare wheel should be at the correct pressure to make sure it’s safe to drive on. If you have any immediate concerns, call your vehicle recovery agent. They may be able to replace the spare tyre for you and they should make sure that your car is safe to drive to the nearest garage for an assessment.

Gyakran ismételt kérdések -- Gy.I.K.

Mennyi ideig tarthatom fenn az autómon a pótkereket? 

Attól függ, hogy milyen pótkerekünk van -- a pótkereket általában nem hosszú távra, és különösen nem nagy sebességű használatra tervezték. Egyes autómodellekben csak kisebb pótkerekek férnek el, ezeket nem szabad 80 km/ó feletti sebességgel használni, mivel kisebb a tapadásuk és kevésbé jó az úttartásuk esős időben. Előfordulhat, hogy a pótkeréken más típusú (téli, nyári) abroncs van, mint az autón lévő többi keréken.

A pótkerék felszerelése után a lehető leghamarabb keressük fel a gumis szervizt, hogy ellenőriztessük a keréktárcsát és a sérült gumiabroncs helyett újat szereltessünk fel.

Mikor kell lecserélni az abroncsokat?

A gumiabroncsok cseréje 10 év után mindenképpen javasolt. Ha azonban azt vesszük észre, hogy az abroncsunk megsérült, vagy még ez előtt az életkor előtt elérte a törvényben meghatározott futófelület-kopási határt, ki kell cserélni. 

Általános szabály, hogy 5-6 évente szakemberrel ellenőriztessük gumiabroncsainkat. 

Mennyi ideig tart a kerékcsere?

A tapasztalt autós akár 30 perc alatt is tud kereket cserélni, de semmiképpen nem érdemes elsietni a műveletet, csak nyugodtan, és minden óvintézkedést betartva dolgozzunk, ha kereket kell cserélnünk. Ne feledjük: a pótkerék abroncsnyomásának is megfelelő szinten kell lennie. Ezért fontos, hogy a keréknyomás ellenőrzése alkalmával rendszeresen ellenőrizzük a pótkerék nyomását is, és amikor a gumis műhelyben ellenőriztetjük az abroncsainkat, a pótkereket is ellenőriztessük szakemberrel. A kerékcserét akár otthon gyakorolhatjuk is!

Indulás előtt mindig győződjünk meg róla, hogy a pótkerék cseréjéhez minden szükséges dolog az autóban van-e. Ezek többsége az autó kötelező alapfelszerelése, de más hasznos eszközt is tarthatunk a csomagtartónkban, pl. zseblámpát vagy defektjavítót.

map search desktop

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
  • Autó
  • Motorkerékpár
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa
Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét