VINTERDÆK ELLER HELÅRSDÆK – HVAD ER BEDST

Mikor kell téli gumira váltani?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Ne várja meg az első hóesést a téli abroncs felszerelésével!
A szabály nagyon egyszerű:

 

“7°C alatti időben ideje téli gumira váltani!”

4w 323 tire michelin pilot alpin five en us features and benefits 2 signature 16 slash 9 1 1

Mikor kell felszerelnem a téli abroncsokat?

 

Az időjárás egyre változékonyabb, a tél pedig szinte minden évben tartogat meglepetéseket az autósok számára. Nem szükséges kockáztatnia, ha mindig a megfelelő abronccsal közlekedik. Ne hagyja, hogy felkészületlenül érje a tél!

A veszélyes helyzetek elkerüléséhez csak egyetlen szabályt kell csak megjegyeznie: “7°C alatti időben ideje téli abroncsra váltani!"
 

Miért célszerű az október és április közötti időszakban téli abroncsra váltani?

A téli időszámításra való átállás egyúttal a téli abroncsra váltás időszaka is. Ne feledje: a 7°C-nál hidegebb időben a nyári abroncs kevésbé hatékony, mint a téli.

Fontos, hogy olyan gumit válasszon, amely téli minősítéssel rendelkezik - az ilyen abroncsokat kifejezetten a télies, hideg időre tervezték, speciális alapanyagok alkotják (a gumikeveréke hideg időben is kellően rugalmas mard, nem keményedik meg). A téli gumi futófelületén található lamellák optimális teljesítményt biztosítanak a télies utakon. A 3PMSF jelöléssel rendelkező négyévszakos gumi egész évben a járművén hagyhatja, az ilyen abroncsot nem szükséges téli abroncsra cserélni a hideg idő beálltával.
 

guide replace tire glove

Mikor kell leszereltetnem a téli gumikat?

/tippek-es-tanacsok/tanacs-auto/teli-gumik/teli-vezetesi-tanacsok/teli-gumik-hasznalata-nyaronA szakértők kifejezetten ellenjavallják, hogy egész évben téli abroncsot használjunk, mert a téli abroncs meleg időben, főleg felmelegedett aszfalton kevésbé hatékony, és a futófelület lágy gumija gyorsabban kopik. Amint a hőmérséklet tartósan 7°C fölé emelkedik, a téli gumit vissza kell cserélnünk nyárira. Ez március végén, esetleg a tavaszi óraátállítás környékén esedékes általában.

4w 461 tire michelin crossclimate 2 en product in context 2 nosignature landscape

Mitől téli a téli gumi?

A kifejezetten hideg, télies időjáráshoz kifejlesztett téli abroncs teljesítménye optimális a hideg téli utakon, esőnedves, havas vagy jeges útszakaszokon.  

A téli abroncs speciális jelöléssel rendelkezik: oldalfalán M+S és/vagy 3PMSF jelölés tanálható.
 

A téli abroncs előnyei

Téli időben, télies utakon a téli gumi jobb tapadást nyújt. Az abroncs gumikeveréke 7°C alatti, hideg időben is kellően rugalmas marad, a futó speciális kiképzése, a profilmélység és a gumiblokkok kialakítása szintén a jobb tapadást segíti. Nedves, havas és jeges útszakaszokon a téli abroncs vonóereje, úttartása és fékhatása jobb.  

Auto Background pn002567 max Tips and Advice

A legfontosabb tudnivalók téli vezetéshez

  • Ne feledje aranyszabályunkat: “7°C alatti időben ideje téli abroncsra váltani!" 
  • A téli gumit azonban nem érdemes egész évben az autónkon hagyni.
  • Ha felszereltette a téli abroncsot, az üzemi nyomás ellenőrzése sem maradhat el. Havonta ellenőrizze a kerekeket, ha szükséges állítsa be a kívánt értékre mind a négy gumi nyomását. Hidegebb időben az abroncs hajlamos a nyomásvesztésre (alulfújt állapot alakul ki), míg melegben inkább (túlfújt) nagyobb az abroncsnyomás.

A megjelent cikk(ek) célja, hogy iránymutatásként szolgáljanak az abroncsválasztás során, illetőleg, hogy a tudomány, a technika, a teszteredmények és a Michelin tapasztalatai alapján időszerű és pontos tájékoztatást nyújtsanak az olvasóknak. Ha arról értesülünk, hogy hibás vagy pontatlan információk szerepelnek a cikk(ek)ben, igyekezni fogunk kijavítani ezeket. Mindazonáltal a Michelin semmiféle felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a cikkekben közzétett információk tekintetében, mely információ kivétel nélkül általános jellegűek, és nem feltétlenül teljesek, pontosak vagy az olvasás időpontjában naprakészek, továbbá nem minősülnek jogi vagy szaktanácsnak.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét