Az aquaplaning csak ritkán okoz balesetet

Mi az aquaplaning és hogyan lehet elkerülni?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Az aquaplaning (vízen felúszásnak is nevezzük) ijesztő dolognak tűnik, de szerencsére csak nagyon ritkán okoz balesetet. Ha esős időben autózunk, a kontrollálhatatlan aquaplaning helyzetek előfordulási esélye tulajdonképpen csupán 0,01%.

Mi az aquaplaning? Mely esetekben jelenthet valódi veszélyt? Hogyan kerülhető el a kockázat, és mit kell tennünk, ha mégis bekövetkezik? Cikkünkben választ adunk mindezekre a fontos kérdésekre.  

Mi az aquaplaning vagy vízen felúszás?

A jármű akkor kerül aquaplaning helyzetbe (akkor úszik fel a vízen), ha az abroncs és az útfelszín közötti kapcsolat azért szakad meg, mert a kettő közé vízréteg került. Ez a helyzet fokozatosan alakul ki, heves esőzésben, amikor gyorsítunk, vagy amikor az úttesten nagy mennyiségű víz, összefüggő vízréteg található.

Annak az esélye azonban, hogy kontrollálhatatlan aquaplaning helyzetbe kerüljünk autósként, csupán 1%, és a balesetek mindössze 0,1%-áért okolható a felúszás. Ilyenkor a tapadás teljesen megszűnik, az abroncsok mindegyike alatt vastag vízréteg van.

Az ilyesmi azonban csak nagyon ritkán fordul elő, a gyakorlatban ugyanis valamelyik abroncs továbbra is tapad az útfelülethez.

Amikor víztócsán hajtunk keresztül, azt érezhetjük, hogy az érintett abroncs (vagy akár több is) mintha megrándulna. Ez az erő aszimmetrikussá teszi az úttartást, de ekkor a tapadás nem szűnik meg teljes egészében, csak részlegesen, hiszen nem minden abroncs úszik a vízrétegen.

Hogyan kerülhető el az aquaplaning helyzet, amikor esőben vezetünk?

A legfontosabb óvintézkedések az aquaplaning helyzet elkerüléséhez:

1 - Rendszeres abroncsnyomás-ellenőrzés

Az aquaplaning ellen sokat tehetünk, ha havonta ellenőrizzük az abroncsaink nyomását.

Lényegesen kisebb a kockázata, hogy -- főként nedves útfelületen -- elveszítsük az irányítást a járművünk felett, ha mindig a gyártói ajánlásoknak megfelelően beállított nyomással használjuk az abroncsokat.

2 - Az útviszonyoknak megfelelő sebesség

Heves esőzésben kisebb a látótávolság és hosszabbak a fékutak, ezért esős időben mindig óvatosabban, lassabban vezessünk! A sebesség csökkentése egyúttal azt is jelenti, hogy könnyebben elkerülhető a kontrollálhatatlan aquaplaning (amikor mind a négy abroncs tapadása megszűnik).

3 - Tempómat: kikapcsolva

Ha tempomatot használunk, ilyen időben kapcsoljuk ki, és figyeljünk rá, hogy mindig az útviszonyoknak megfelelő sebességgel haladjunk.

4 - Előrelátás!

Amennyire csak lehet, tartsuk figyelemmel az előttünk lévő útszakaszt -- lehetőség szerint készüljünk az útszéli nagyobb tócsákra, amelyeken esetleg keresztül kell majd hajtanunk, és aquaplaning helyzetet okozhatnak.

Ha aquaplaning helyzetbe kerültünk, ne pánikoljunk, csak óvatosan fékezzünk

Mit kell tennünk, ha mégis aquaplaning helyzetbe kerülünk?

A legfontosabb: csak semmi pánik!

Elég ijesztő lehet, amikor egyszer csak felbukkan egy óriási víztócsa az autó előtt, de nagyon fontos, hogy semmiképpen se reagáljunk hirtelen mozdulatokkal a helyzetre, például gyors sávváltással.

Ne tekerjük el a kormánykereket: amennyire lehet, tartsuk egyenesen

Engedjük, hogy a jármű áthajtson a víztócsán

Óvatosan lassítsunk, amíg az abroncsok újra tapadni nem kezdenek.

Mit tehetünk, ha az aquaplaning helyzetben megcsúszik az autó?

Elsőkerék-hajtású járművel:

Óvatosan csökkentsük a sebességet, és ha szükséges, a csúszás irányával ellentétes irányba kormányozzunk.

Hátsókerék-hajtású járművel:

Óvatosan növeljük a sebességet, és ha szükséges, a csúszás irányával ellentétes irányba kormányozzunk.

Összkerékhajtású járművel:

Fordítsuk a kormánykereket a csúszás irányába. Ha újra tapadni kezd az autó, kormányozzuk vissza.

How a tire adhere to a wet surface? | Michelin

Hogyan segít a Michelin abroncs az aquaplaning helyzetek kivédésében?

A MICHELIN gumiabroncsok közül több készült Evergrip technológiával.

E megoldásnak köszönhetően az abroncs teljes hasznos élettartama alatt igen magas szinten tartható a futó nedves tapadási teljesítménye -- igen: még a kopásjelzőig kopott futó is képes erre a magas szintű tapadásra esős időben. A technológia lehetővé teszi, hogy heves esőzésben is a kellő mértékben vetődjön ki a víz a futóblokkok közül.

MASTER FILM 3 GB

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét