Tyre valve replacement

HOGYAN KELL AZ ABRONCSON SZELEPET CSERÉLNI?

Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Mire való a gumiabroncs szelep? Mikor kell kicserélni? És hogyan kell kicserélni? A válaszokért olvassa el ismertetőnket!

Mire való a gumiabroncs szelep?

A tyre valve

A gumiabroncs szelep a gumiabroncs tartozéka. Ez tartja légmentesen a gumiabroncsot, nem engedi, hogy a belsejéből kiszökjön a levegő. Szükség esetén a szelepen keresztül juttathatjuk be a levegőt is az abroncs belsejébe, hogy biztosítsuk a kívánt nyomást.

A szelep három részből áll:

 • gumiból készült szeleptest, ill. a sapka becsavarását segítő menet,
 • szelepsapka,
 • szeleptű, amely egy kis pálcikára hasonlít, és a középső részt tölti ki (a piros színű alkatrész a tömítés)
   

A szelepet minden esetben szelepsapkával kell védenünk, hogy tovább akadályozzuk a levegő szivárgását. Vagyis ha azt vesszük észre, hogy valmelyik szelepünkről elveszett a sapka, mindig tegyünk rá másikat!

Mikor szükséges kicseréni a szelepet?

Két esetben szükséges a csere.

1 - Amikor abroncsot kell cserélni

A szelepcsere műveletét mindig el kell végezni, ha új gumiabroncsot szerelnek fel.

 • Ha gumiszelepről van szó, akkor azt levágják és kicserélik egy új szelepre.
 • Ha elektronikus TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) szelepről van szó, azaz a szelep nyomásérzékelővel rendelkezik, akkor nem az egész szelepet cserélik ki, hanem csak a belső tömítést.
   

2 - Amikor a gumiabroncs szelepe meghibásodott

Lassú nyomásvesztés esetében a hiba -- leggyakrabban repedezettség -- lehet magában a szelepben vagy a szelep belsejében lévő tűben. Ez nem gyakori, de előfordulhat.

A repedezettség miatt nem biztosítható megfelelően a tömítés, az pedig rendellenes légveszteséget okoz, ezért a szelepet ki kell cserélni -- még akkor is, ha a gumiabroncs még jó állapotban van.

Miért hibásodik meg a szelep?

A szelep egy része gumiból készül. Ahogy a gumi öregszik, veszít tömítő, légzáró tulajdonságaiból. Ezért javasoljuk, hogy a a gumiabroncs cseréjekor mindig új szelep kerüljön a szerelvényre.

Előfordulhat azonban, hogy a szelep cseréjére már azelőtt szükség lesz, hogy a gumiabroncs elérné élettartama végét. Ha például főként városban, csak rövid utakra használjuk az autót, az abroncs az évek során alig kopik, de a szelepgumi öregedése miatt a szelep porózussá válhat, berepedezhet. Ebben az esetben a szelepcserével ne várjunk addig, míg az abroncsokat le nem kell cserélnünk: új szeleppel elkerülhető a nyomásvesztés.

Honnan lehet tudni, hogy a szelep elöregedett?

Mindenképpen fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük az abroncsnyomást.

 • Ha nem észlelünk rendellenes nyomáscsökkenést, akkor a szelep még mindig jó.
 • Ha viszont rendellenes, gyorsabb nyomáscsökkenés tapasztalható, akkor kérdéses lehet a szelep légzáró képessége (de más okok is lehetnek, például defekt).
   

Vizsgáltassuk át gumis szakemberrel az abroncsunkat! Lehet, hogy a gumiabroncs még jó állapotban van, de ha a szakember porózusnak, elöregedettnek találja a szelepet, akkor csak a szelepet kell kicserélnie.

a benzinkúton található kompresszorral felfújhatjuk az abroncsainkat

Ezzel a hasznos praktikával kideríthető, hogy elöregedett-e a szelepünk:

A lehető legszorosabban csavarjuk rá a szelepre a védősapkát, majd mozgassuk meg a szelepet előre-hátra. Ha apró szisszenéseket hallunk, akkor szökik a levegő, és a szelep valószínűleg elöregedett.

A szelepet szappanos vízzel is benedvesíthetjük, mielőtt megmozgatnánk: ha a levegő szivárog, az apró buborékok formájában látszani fog.

Hogyan kell az abroncson szelepet cserélni?

A szelepcseréhez két dologra van szükség:

 • tudni kell, hogyan kell elvégezni szakszerűen,
 • valamint rendelkeznünk kell a szakszerű szelepcseréhez (vagy elektronikus szelep esetében a belső tömítés cseréjéhez) szükséges speciális gumiszerelő szerszámokkal és berendezésekkel, például kerékkiegyensúlyozó paddal.
   

Ezen ismeretek és felszerelés nélkül a szelep cseréje kockázatos, és még látszólagos eredményesség esetében is további veszélyforrást jelent a közlekedésben részt vevőkre. A szelep cseréjét ezért bízzuk a szakemberekre! Az önhöz közeli szakember megtalálásához használhatja az alábbi eszközünket:

map search desktop

Másodpercek alatt megtalálhatja a legközelebbi gumikereskedést

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
 • Autó
 • Motorkerékpár
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa
Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét