A MICHELIN kiadta a főbb európai városok 2020-as MICHELIN-kalauzát: Először kapott krakkói és ljubljanai étterem MICHELIN-csillagot
- Ljubljana most először szerepel a kalauzban; Ausztria két új egycsillagos étteremmel bővült.
- A budapesti éttermek megőrizték csillagaikat és Bib Gourmand minősítéseiket.
A MICHELIN nagy örömmel mutatja be a MICHELIN-kalauz új, főbb európai városokat bemutató kiadásának teljes 2020-as összeállítását. A kalauzban 23 ország 39 városa szerepel, és több mint 1850 éttermet ajánl.
Budapesten az Onyx megőrizte két csillagát, a Babel, a Borkonyha Winekitchen, a Costes, a Costes Downtown és a Stand pedig egy csillagát. A Petrus megőrizte Bib Gourmand minősítését.
A Baraka, a Fausto's, a Fricska, a Laurel Budapest, a Mák, a Nobu Budapest, az Olimpia, a St. Andrea, a Textúra, a Tigris, az Alabárdos, az Arany Kaviár, a Baltazár, Zona és a Csalogány 26 Michelin-tányér minősítéssel kerültek be a 2020-as kalauzba.
Gwendal Poullennec, a MICHELIN nemzetközi igazgatója a következőképpen nyilatkozott: „Az elmúlt három hónap kihívásai után nagy örömmel tölt el, hogy a főbb európai városok 2020-as MICHELIN-kalauzának eredetileg elhalasztott kiadása végül pont akkor történik, amikor a világjárvány alatti korlátozások után fokozatosan újra kinyitnak az éttermek Európában. Az új díjak jelzik az európai országokban nyíló éttermek választékát és minőségét. Tudjuk, hogy a vendégek alig várják, hogy újra élvezhessék az éttermekben elköltött vacsorák örömét. Azt is tudom, hogy csapataink és felügyelőink ugyanilyen izgatottan várják, hogy éttermekbe járhassanak, és megoszthassák olvasóinkkal a szakácsok szenvedélyét és kreativitását”.
Krakkó megszerezte első MICHELIN-csillagát. A csillagot a Bottiglieria 1881 kapta, ahol a tehetséges szakács, Przemysław Klima, aki közel tíz év után tért vissza szülővárosába, a lengyel éléskamrák legjavát használja fel kreatív, modern fogásaihoz. A Kazimierz bensőséges, százéves pincéi tökéletes hátteret biztosítanak ehhez.
Szlovénia fővárosa, Ljubljana első alkalommal szerepel a kalauzban. Itt az Atelje étterem kapott MICHELIN-csillagot, amelynek szakácsa Jorg Zupan. A szakács világszerte dolgozott konyhákban, és az ebből származó kiterjedt tapasztalatát használja fel kreatív, ugyanakkor kifinomult fogásaihoz, mindezt divatos és nyugodt környezetben.
Ausztriának két új egycsillagos étterme van: az APRON és a The Glass Garden. A bécsi APRON lenyűgöző nyitott konyhájáról nevezetes, ahol a szakács, Stefan Speiser készíti az osztrák klasszikusok modern interpretációit nyugodt és stílusos környezetben. A salzburgi The Glass Garden egy feltűnő üvegkupolában van berendezve, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. A szakács, Markus Mayr kiváló összetevőkből készíti kifinomult, korszerű fogásait.
Lengyelországban két új étterem kapott Bib Gourmand minősítést: a varsói Szóstka a közös tányérok kreatív ötletéért és a krakkói Fiorentina a lengyel klasszikusok modern interpretációjáért. A szlovéniai Ljubljanában először kapott egy étterem Bib Gourmand minősítést: a Na Gradu – még egy ok, amiért ünnepelhetjük a főváros bekerülését a kalauzba. A Michelin „Bib” minősítése a jó minőséget és a jó főzést értékeli, és rendkívül népszerű az olvasók körében.
A kalauz digitális elérhetőségéről Gwendal Poullennec a következőt mondta: „A válság alatt weboldalainkon és közösségimédia-felületeinken végig támogattuk az iparágat, felhívtuk a figyelmet az éttermek kezdeményezéseire, hogy ezzel segítsünk nekik megküzdeni a válsággal. Továbbra is ki fogjuk emelni a szakácsok törekvéseit, és ösztönözni fogjuk olvasóinkat arra, hogy újra felfedezzék maguknak az éttermi vacsorák nyújtotta csodálatos élményt”.
A MICHELIN-kalauz az üzleti utazóktól kezdve a turistákig minden gasztronómiakedvelőre gondolt, és minden kényelmi és árkategóriában ajánl éttermeket és szálláshelyeket. A kalauzban először a csillaggal rendelkező éttermek vannak felsorolva, ezután a Bib Gourmand minősítésű éttermek, végül pedig a jó főzést értékelő tányér szimbólummal jelölt éttermek.
A főbb európai városok 2020-as MICHELIN-kalauzának áttekintése:
24 háromcsillagos étterem, ezek közül 4 új
95 kétcsillagos étterem, ezek közül 13 új
380 egycsillagos étterem, ezek közül 52 új
253 Bib Gourmand minősítésű étterem, ezek közül 41 új
A főbb európai városok kalauzában csillaggal vagy Bib Gourmand minősítéssel díjazott éttermek teljes listájáért lásd a különálló A főbb európai városok 2020-as MICHELIN-kalauzának eredménylistáját.
A főbb európai városok 2020-as MICHELIN-kalauzának eredménylistája. (820,76 Kb)
A Michelinről:
A Michelin elkötelezett ügyfelei mobilitásának fenntartható növelésében. A mobilitási ágazat vezető szereplőjeként ügyfelei igényeihez és felhasználási módjaihoz leginkább illő gumiabroncsokat tervez, gyárt és forgalmaz, valamint a mobilitás hatékonyságának növeléséhez kínál szolgáltatásokat és megoldásokat. A Michelin ezenkívül egyedülálló élményeket nyújt ügyfeleinek kirándulásaik és utazásaik során. A Michelin továbbá számos ágazat számára fejleszt csúcstechnológiájú anyagokat. A Clermont-Ferrand-i székhelyű Michelin 170 országban van jelen, több mint 127 000 embert alkalmaz, és 69 gumiabroncsgyárat üzemeltet, amelyek 2019-ben együttesen körülbelül 200 millió gumiabroncsot termeltek. (www.michelin.com).