ABRONCSOKABRONCSOK AZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSAAZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSA KERESKEDŐKKERESKEDŐK

HÍREK ÉS SAJTÓINFORMÁCIÓK

A Michelin mostantól kistehergépjárművekre is gyárt CrossClimate abroncsot: itt az új AGILIS CrossClimate

A Michelin mostantól kistehergépjárművekre is gyárt CrossClimate abroncsot: itt az új AGILIS CrossClimate

A Michelin tovább bővíti többszörös díjnyertes CrossClimate termékcsaládját: ez év májusától Agilis CrossClimate néven már kishaszongépjárművekre továbbfejlesztett abroncsváltozatok is kaphatók. A nagyteljesítményű kisteherabroncsok új generációja lép a piacra az új termékkel - egy olyan robosztus felépítményű, strapabíró nyári abroncsról van szó, amely téli körülmények között is bizonyítottan megállja a helyét, sáros földúton vagy csúszós, füves talajon sem kényszeríti felhasználóját kompromisszumra, és magas futásteljesítményre képes, mindezeken felül pedig biztonság és alacsony tulajdonlási-fenntartási költség (TCO) jellemzi.

Az új abroncs tervezéséhez és fejlesztéséhez felhasználtuk az utóbbi tíz évben összegyűjtött végfelhasználói visszajelzéseket. A két leghangsúlyosabb felhasználói elvárás alapján alkottuk meg termékünket: az új abroncs ellenálló, strapabíró és erős oldalfallal rendelkezik, illetve egész évben használható, minden időjárásban meggyőzően teljesít, így nincs szükség téli-nyári abroncscserére - mindez az innovatív futókeveréknek, a kopásálló mintázatnak, és az újszerű, speciális oldalfal- és vállkialakításnak köszönhető.

Az internetes vásárlás fellendülése, ezzel együtt a városi kiszállítások volumenének ugrásszerű növekedése, valamint a nehéz gépjárművek lakott területen egyre gyakoribb korlátozása miatt az új gépjármű eladásokat tekintve a kishaszongépjármű szegmens jelenleg az egyik leggyorsabban növekvő piac. Ehhez hozzáadódik, hogy a kereskedő, kisiparos és flottakezelők elvárása egyre inkább az, hogy az abroncsra egész évben, minden évszakban, minden időjárásban lehessen számítani, megfelelő megoldást nyújtson a vállalkozói tevékenységhez: a szállítmány vagy a vállalkozó időben megérkezzen az ügyfélhez - a négyévszakos kisteherabroncs piaca ezért 2016 és 2017 között 37%-kal bővült.

 

A Michelin Agilis CrossClimate termékfejlesztői csapata francia, német, török és angol felhasználók öt év alatt összegyűlt visszajelzéseit kapta útravalóul, ez alapján alakult a fejlesztési cél. A kutatással megbízott *GMV több száz interjú alapján két fő fogyasztói igényt azonosított be:

 • Hosszú életű, egész évben használható termék, kiváló tapadás és vonóerő, egész évben megbízható teljesítmény minden időjárásban és minden típusú útfelületen.
 • Erőteljesség, ellenállóképesség; különösen a városi használatot, kátyúkat és egyéb mechanikai igénybevételt bíró robosztus felépítmény.

A 3PMSF jelöléssel rendelkező Agilis CrossClimate abroncs téli időjárásban is használható, ugyanakkor száraz időben a nyári abroncs menettulajdonságai, fékhatása és kopásállósága jellemzi. Mindez a legújabb generációs abroncsgyártási technológiáknak köszönhető: még fagyban is rugalmas és hajlékony futómintázatot biztosító gumikeverékek, minimális hővezetésű, többrétegű futókialakítás.

Az új abroncs futómintázati kialakítását a díjnyertes* CrossClimate+ személyabroncs ihlette, itt is V alakú, innovatív geometriájú, csúcstechnológiát képviselő mintázati blokkokat találunk a futón - két irányban önzáró lamellákkal, amelyek fogaskerékszerűen kapaszkodnak a havas és jeges felületre, és 20%-kal jobb tapadást biztosítanak, mint a téli abroncsszegmensben előző generációsnak számító Agilis Alpin. Az új futókeverék és a V alakú mintázati geometria tehát minden típusú útfelületen meggyőző tapadást biztosít, de nem csak azt, kopásállóságot is: az új termék élettartama a tesztelt konkurens prémium termékekhez képest 35 %-kal** hosszabb.

Az új termék a nagyobb strapabírásra vonatkozó felhasználói igényt is kielégíti - 1,5 mm vastag, trapéz alakú gumiblokkok kerültek a vállzónára és a közvetlenül alatta lévő oldalfali részre. Ezt a megoldást, a mintázati elemeket alkotó gumikeverékkel együtt a Michelin katonai terepabroncsaiból vették át a fejlesztők - a karkasz rugalmasságát nem befolyásoló módon biztosít nagyobb védelmet az abroncs sérülékenyebb részein.

Az Agilis CrossClimate abroncs fejlesztésében a Michelin téli abroncstesztelő csapata is közreműködött, és két, egymástól 4 000 kilométeres távolságra lévő helyen is tesztelte kemény téli időjárásban a terméket. Az egyik helyszín az északi sarkkörön túli, finnországi Ivalo, a másik pedig az Alpokban, 2 715 méteres tengerszint feletti magasságban található Barcelonnette - Európa egyik legmagasabban található közútja. Ilyen nehéz téli körülményekre tesztelték és fejlesztették a terméket - így egészen biztos, hogy ha elromlott otthon a fűtés, vagy valami különleges ajándékot rendeltek egy különleges ünnepeltnek, az új Agilis CrossClimate abroncsot használó fűtésszerelő vagy futár időben kiér!

A Michelin Agilis CrossClimate nem egyszerűen egy újabb négyévszakos abroncs - száraz és nedves fékhatás***, élettartam és üzemanyag hatékonyság tekintetében nyári abroncs, a hideg, alkalmanként havas időben havas fékhatása*** és vonóereje pedig a téli abroncshoz hasonló.

Technológia és innováció - hogyan működik az új abroncs, és miért ajánljuk

Az új abroncs megfelel az elvárásoknak, egész évben biztonságos és megbízható: minden úttípuson és minden időjárásban kitűnő tapadás és vonóerő jellemzi. Mindez a terméket alkotó innovatív gumikeverékeknek és alapanyagoknak köszönhető, a V alakba rendezett, robosztus futóblokkoknak, és a Michelin katonai terepabroncsoktól átvett, megerősített váll-oldalfali kiképzésének. Egy olyan robosztus felépítményű, strapabíró nyári abroncsról van szó, amely téli körülmények között is bizonyítottan megállja a helyét, és nem kényszeríti felhasználóját kompromisszumra, magas futásteljesítményre képes, mindezeken felül pedig biztonság és alacsony tulajdonlási-fenntartási költség (TCO) jellemzi.

De mitől más ez az abroncs, mint az eddigiek? Miért képes erre a kiváló teljesítményre? Az Agilis CrossClimate abroncsnál három területen zajlott nagyobb mértékű fejlesztés - gumikeverékek, futómintázat, váll- és oldalfali kiképzés -, és egy újabb összetevő, egy új stílusú kopásjelző került a termékbe.

 

Futókeverékek

 • Az Agilis CrossClimate abroncsba a legújabb fejlesztésű gumikeverékek kerültek: a futó három különböző (három különböző szintetikus elasztomert tartalmazó) gumikeverékből áll össze. Adott helyzetben adott keverék határozza meg az abroncs teljesítményét - hideg, télies időben a téli keverék, alacsony tapadás esetén a nedves keverék, illetve meleg, száraz időjárásban a száraz keverék.
 • A CrossClimate innovatív futókiképzésére a kétrétegűség jellemző - egy külső réteg alatt még egy réteget találunk. Az abroncs nagyobb fizikai igénybevétele esetén fejlődő hő ezáltal kisebb mértékű, nem melegszik túl az abroncs, és stabil teljesítményt nyújt - még a szélsőséges helyzetekben is.
 • A technológia azt eredményezi, hogy a téli és nyári termékekre vonatkozó címkézési rendszerben egyaránt "A" minősítést ért el a termék nedves tapadás kategóriában. Ezen felül téli minősítéssel is rendelkezik (3PMSF) - miközben a nyári teljesítménye és fékhatása a nyári abroncsénak felel meg.

Mintázati képzés

 • Az új abroncs futómintázati kialakítását a díjnyertes CrossClimate személyabroncs ihlette, itt is V alakú, innovatív geometriájú, csúcstechnológiát képviselő mintázati blokkokat és önmagát megtámasztó 3D lamellákat találunk a futón.
 • A Michelin Agilis CrossClimate futókiképzése és 'full depth' profilmélysége (9,2 mm profilmélység) a Michelin élettartam végéig tartó abroncsteljesítmény stratégia jegyében született. Az abroncsot úgy terveztük, hogy a prémium minőségű futófelület teljes lekopásáig meggyőző teljesítményt nyújtson.


Megerősített oldalfal és vállzóna

 • A megszokott Michelin strapabírást tovább erősödött: az új abroncs megerősített vállzónát kapott. A teherabroncsokhoz hasonlóan, 1,5 mm vastag, trapéz alakú gumiblokkok kerültek a vállzónára és a közvetlenül alatta lévő oldalfali részre.
 • Ezt a megoldást, a mintázati elemeket alkotó gumikeverékkel együtt a Michelin katonai terepabroncsaiból (X Force ZL) vették át a fejlesztők - a karkasz rugalmasságát nem befolyásoló módon biztosít nagyobb védelmet az abroncs sérülékenyebb részein.

Új kopásjelző

 • Az új Agilis CrossClimate új kopásjelzője a mintázati barázdában található, és könnyen leolvasható róla, mennyire kopott el a futó.
 • A gyári profilmélység 9,2 mm, a "0%" a törvényben előírt 1,6 mm-nél található, vagyis összesen 7,6 mm-nyi Michelin futófelületet lehet elkoptatni.

 

A határok tesztelése - Ivalo, Barcelonnette és a szakértők

A minden időjárásban és úttípuson egyformán jól teljesítő gumiabroncs kifejlesztése nagy kihívás, de még talán ennél is nagyobb kihívás a szigorú tesztkörülmények megteremtése. Esős, havas vagy jeges utat lehet ugyan szimulálni a tesztpályákon, de a kishaszongépjárművek valós téli használati körülményeit az ilyen tesztek nemigen adják vissza. De akkor hogyan lehetséges, hogy a négyévszakos és téli Michelin abroncsok megfelelően le legyenek tesztelve?

A válasz egyszerű: a Michelinnek lehetősége van rá, hogy Európa egyik legmagasabban fekvő közútján, a 2 715 m tengerszint feletti magasságban található Col de la Bonette alpesi hágónál tesztelje termékeit. Késő ősszel és télen a közúti forgalom elől elzárják az utat - ilyenkor érkezik a Michelin téli tesztcsapata, és berendezkedik a többhetes tesztelésre.

December közepétől február végéig nyolc héten keresztül négy Michelin tesztpilóta teszteli egymást váltva a téli abroncsokat - a különös autóverseny nézői a meglepetten szemlélődő kőszáli kecskék, esetleg a környéken gyakorlatozó francia hadsereg vagy az arrafelé edző terepsífutók. Az új Agilis CrossClimate abroncs finomhangolását is ezen a 15 kilométer hosszú tesztpályán végezték el, a Michelin fejlesztői csapatának felügyelete alatt.

0° C és -15° C közötti hőmérsékleten egész sor havas tesztet végeznek el: gyorsulás, fékhatás, vonóerő és oldalirányú tapadás. Minden újabb kör előtt ugyanolyanra frissítik a havat, ellenőrzik és megmérik az állapotát, hogy állandó legyen a tesztkörnyezet.

Úgy tudni, hogy az eszkimóknak 53 szavuk van a hóra, pedig a hó az csak hó, igaz? Hát nem igaz. És épp ezért van a Michelinnek is az északi sarkkör után 300 kilométerre, a finnországi Ivalóban is egy tesztközpontja. Az Alpok hava tömör és nehéz, nagyobb hópelyhekből áll, mert itt a páratartalom magas - Ivalóban viszont finom, könnyű és porszerű a hó. A hó nagyon változatos formában megjelenő időjárási jelenség, azért jó a teszteléshez ezt a két szélsőséges megjelenési formáját használni majd' 4 000 kilométer távolságban egymástól, hogy a terméket hogy minél szélesebb körben használni lehessen.

Az Agilis CrossClimate azonban mégiscsak egy nyári abroncs - meggyőző száraz és nedves teljesítménnyel, sőt a sártól és a csúszós, füves útfelülettől sem hátrál meg -, amelyet téli körülmények között fejlesztettek és teszteltek.

A 2018-ban elérhető méretek

2018 MÁJUS

003490

215/65 R 16C 109/107T

028446

225/65 R 16C 112/110R

217472

235/65 R 16C 121/119R

250107

195/65 R 16C 104/102R PS=100T

380842

195/75 R 16C 110/108R

485409

195/70 R 15C 104/102T PS=98T

518348

205/65 R 15C 102/100T

603801

205/65 R 16C 107/105T PS=103T

656747

215/65 R 16C 106/104T

780847

235/65 R 16C 115/113R

822319

195/75 R 16C 107/105R

2018 JÚNIUS

134136

215/75 R 16C 116/114R

356121

205/75 R 16C 110/108R

466346

225/70 R 15C 112/110S PS=112R

472865

215/75 R 16C 113/111R

552667

215/70 R 15C 109/107S PS=109R

717135

205/75 R 16C 113/111R

767042

215/60 R 16C 103/101T

2018 JÚLIUS

041387

225/75 R 16C 118/116R

323325

215/65 R 15C 104/102T PS=96H

715179

225/75 R 16C 121/120R

873665

205/70 R 15C 106/104R

2018 NOVEMBER

086974

185/75 R 16C 104/102R

416361

195/60 R 16C 99/97H

2019 MÁJUS

263091

225/60 R 16C 105/103H PS=101H

* 95%-os méretlefedettség az európai kishaszongépjármű/kistehergépjármű piacon

 

Méretjellemzők

 

Profilszélesség

185 - 235 mm

Széria

75 - 55

Átmérő

15" - 17''

Sebességindex

R, S, T, H

Michelin fejlesztések: mérföldkövek az Autógyártás és a közlekedés történetében

A Michelin története nagyrészt az innováción alapszik. Az 1891-ben kifejlesztett leszerelhető gumiabroncs és a 2015-ben útjára indult, télen is használható nyári abroncs között eltelt időt az áru- és személyszállítás történetében igen jelentős Michelin-fejlesztések is jelzik.

 • 1946 MICHELIN radiálabroncs
  A MICHELIN kifejleszti a radiál abroncsot - az új abroncs biztonságosabb, háromszoros élettartammal rendelkezik, energiatakarékos (30%-os fogyasztáscsökkenés), és minden eddiginél kényelmesebb.
 • 1983 MICHELIN LAMELLÁS TÉLI ABRONCS
  MICHELIN kifejleszti az első lamellás téli abroncsot. Vizes és havas talajon, alacsony hőmérsékletű utakon biztonságosabb, nagyobb vonóerőt biztosít havon.
 • 1992 MICHELIN "ZÖLD ABRONCS"
  A szilika-alapú keverékkel gyártott környezetbarát MICHELIN abroncs egyszerre üzemanyag-takarékos és hosszú élettartamú, nedves felületen is hatékonyan tapad.
 • 2003 FORRADALMIAN ÚJ MICHELIN SPORTABRONCS
  A 2003-ban megjelenő MICHELIN Pilot Sport 2 úttartása kiemelkedő, így biztonságosabb és jobban tapad, miközben páratlan vezetési élményt nyújt, nagy sebesség mellett is.
 • 2014 MICHELIN EverGripTM ABRONCS

  A MICHELIN EverGripTM technológia lehetővé teszi, hogy az abroncs kiváló tapadása élethosszig tartson. Megújuló, innovatív futófelületének és újkomponensű gumikeverékének köszönhetően kiemelkedően jó nedves tapadással rendelkezik.

 • 2015 MICHELIN: AZ ELSŐ NYÁRI ABRONCS, TÉLI MINŐSÍTÉSSEL
  Az új MICHELIN CrossClimate abroncsba a nyári és téli abroncsok technológiája egyaránt belekerült. Használata
  egész évben egyszerű, gazdaságos és biztonságos.
 • 2018 MICHELIN AGILIS CROSSCLIMATE
  Tartós, robosztus és minden időjárási helyzetben
  biztonságos abroncs.

 

További információ:
https://www.michelin.hu/autogumi/michelin-agilis-crossclimate

facebook.com/michelinhungaria/

 

 

 

*A MICHELIN CrossClimate+ az Auto Express 2017. augusztusi abroncstesztjén a legjobb négyévszakos abroncs lett, illetve az Auto Bild Allrad négyévszakos SUV abroncstesztjén is (2017. július).

**A DEKRA tesztjei az átlagos konkurens nyári, téli és négyévszakos termékkel való összehasonlításban minden esetben legalább 35%-kal hosszabb élettartamot mértek.

*** "A" minősítés nyári és téli kategóriában egyaránt

SAJTÓKAPCSOLAT

KIEMELT CIKKEK

 • KAPCSOLÓDÓ
 • NÉPSZERŰ
 • LEGÚJABB