A MICHELIN LÉPÉSEKET TESZ A KÖRNYEZETTERHELÉS CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN

Úttörő szerepünk van az alacsonyabb környezetterheléssel járó mobilitás(1) felé vezető úton, olyan termékeket és megoldásokat fejlesztünk, amelyek biztonságosabbá, elérhetőbbé, hatékonyabbá teszik a mobilitást.

INNOVÁCIÓVAL A LEGÚJABB GENERÁCIÓS GUMIABRONCSOKÉRT

Környezetbarát, ún. ökotervezési alapelveinket követve az életciklus minden szakaszában vizsgáljuk gumiabroncsaink környezeti hatását(2), hogy csökkentsük általános környezeti hatásunkat, miközben fenntartjuk, sőt javítjuk termékeink teljesítményét.

Abroncsteljesítmény -- hosszú távra tervezve: mi így harcolunk a hulladék ellen

Az igazi változáshoz nem kell mindent lecserélni. Járjon jól, és autózzon sok-sok kilométert ugyanazzal az abroncsgarnitúrával. A mi vállalásunk ebben az, hogy olyan hosszú élettartamú termékeket fejlesztünk, amelyekkel az elsőtől az utolsó kilométerig(4) biztonságosan autózhat(3): megbízhatóságra tervezett(5) abroncsaink kopásjelzőig kopott futóval is(3) meggyőző teljesítményt nyújtanak. 

Hulladékból új gumiabroncsot: befektetés az újrahasznosításba 

Joghurtos pohárból vagy műanyag palackból készült gumiabroncsok.
A biomassza alapú és regenerált alapanyagokkal kapcsolatos szokatlan innovációk lrévén a mindennapi hulladékból(5) többek között új gumiabroncsok számára készítünk alapanyagot. 2030-ra kitűzött célunk pedig az, hogy addigra mintegy 13,5 millió tonna újrahasznosított anyagot használjunk fel gumiabroncsainkban(6) 

Hulladékból új gumiabroncsot: befektetés az újrahasznosításba 

Joghurtos pohárból vagy műanyag palackból készült gumiabroncsok.
A biomassza alapú és regenerált alapanyagokkal kapcsolatos szokatlan innovációk lrévén a mindennapi hulladékból(5) többek között új gumiabroncsok számára készítünk alapanyagot. 2030-ra kitűzött célunk pedig az, hogy addigra mintegy 13,5 millió tonna újrahasznosított anyagot használjunk fel gumiabroncsainkban(6) 

Első környezetbarát tervezésű gumiabroncsunk a MICHELIN e.Primacy

A MICHELIN e.PRIMACY az első olyan környezetbarát, ökotervezésű MICHELIN abroncs, amelynek kifejlesztése kifejezetten életciklus-értékelés szemlélettel történt; és ez az első olyan gumiabroncs a piacon, amelyről környezetvédelmi terméknyilatkozatot (EPD) tettek közzé. 

MICHELIN e.PRIMACY abroncs

Vers un pneu durable

45%-ban fenntartható anyagokat tartalmazó gumiabroncs termékcsalád(7)

2022 októberében mutattuk be 45%-ban fenntartható anyagokat tartalmazó, közúti használatra engedélyezett gumiabroncs termékcsaládunkat. 
Az abroncs teljesítményszintje megegyezik a jelenlegi abroncsokéval(8). Úgy tűnik, jó úton haladunk, és 2030-ra elérhetjük időközi célkitűzésünket, mely szerint minden abroncscsaládban 40%-ban biomassza alapú vagy újrahasznosított alapanyagok(9) kerülnek felhasználásra -- 2050-re pedig reményeink és vállalásunk szerint ez az arány 100%-os lesz.

 

MICHELIN UPTIS prototípus

A MICHELIN UPTIS prototípus(10) egy kerékpántra szerelt levegőmentes abroncs megoldás (gumiabronccsal szerelt kerék) személygépkocsik számára. Közlekedésbiztonsági szempontból csökkenti a defektes abroncs és egyéb, hirtelen nyomásvesztéses incidensekből vagy elakadásokból eredő közúti kockázatokat, illetve a környezetterhelést.

New generation of airless tire | Michelin

A Visionary Concept Tire | Michelin

VISION konceptabroncs, a 100%-ban fenntartható anyagokból készült gumiabroncs 

A 2017-ben bemutatott VISION koncept kerékből és egy levegőmentes, ún. airless gumiabroncsból áll. 
A biomassza eredetű alapanyagokból előállított, hálózatba kapcsolt, illetve megújuló futófelülettel rendelkező VISION koncept meggyőző képet ad róla, miként fogja átalakítani fenntartható fejlődési modellünk a gumiabroncsokat 2050-ig, és hogyan fogjuk elérni célunkat, mely szerint 2050-re az abroncsok 100%-ban biológiai eredetű vagy újrahasznosított alapanyagból készüljenek.

2050-re minden abroncsunk 100%-ban fenntartható lesz

A recipe not as easy as it looks!

MOTORSPORT: SZAPORÁBB LÉPTEKKEL A FENNTARTHATÓ MEGOLDÁSOK KIFEJLESZTÉSÉNEK ÚTJÁN

Racing Today for Tomorrow’s Sustainable Mobility | Michelin

Több mint 50%-ban biomassza eredetű, ill. újrahasznosított alapanyagokból előállított abroncs

 Olyan versenyabroncsot fejlesztettünk ki, amely már 53%-ban tartalmaz biomassza eredetű, ill. újrahasznosított alapanyagokat. Versenyabroncsunk a Porsche GT4 ePerformance modellre, valamint a GreenGT H24 hidrogénüzemű prototípusra került, amely egy endurance (állóképességi) versenyzésre kifejlesztett modell. Ez a rendkívül nagy teljesítményű abroncs bizonyságát adja, hogy a szokatlan technológiák szélsőséges versenykörülmények között is képesek teljesíteni. 

A fenntartható sportabroncsok már most versenyben vannak!

A WorldCup MotoE abroncsok fejlesztésekor kifejezett célunk volt, hogy abaroncsaink a 2022-es szezonra -- a megszokott nagy teljesítmény biztosítása mellett -- átlagosan 40%-ban(11) újrahasznosított és biomassza alapú alapanyagoból készüljenek. 2022-ben a MotoE szezon 12 futama alatt 18 versenyzőt láttunk el ilyen abroncsokkal.

What are sustainable materials? - Michelin Motorsport

FENNTARTHATÓ INNOVÁCIÓK ÉS MEGOLDÁSOK FEJLESZTÉSE -- AZ ABRONCSON TÚLMENŐEN

 Néhány példa az általunk fejlesztett fenntartható innovációra:

Legyen realitás a hidrogénhajtású mobilitás!

 Már 20 éve foglalkoztat minket a hidrogénhajtás. Meggyőződésünk, hogy a hidrogénmobilitás a tiszta mobilitás egyik alapvető eleme lesz -- az elektromos akkumulátorok mellett.

A fenntartható gasztronómia támogatása

A MICHELIN-kalauz elkötelezett a fenntartható gasztronómia támogatása mellett. 2020-ban indult útjára a Green Stars, azaz Zöld Csillag: ezzel az új díjjal azokat a konyhafőnököket ismerjük el, akik -- vendégkörük szemléletét is formálva -- a gasztronómia felelősségteljesebbé tételén, ezáltal a fenntarthatóbb életmód elősegítésén dolgoznak.

A tengerhajózás dekarbonizációja

A Wing Sail Mobility (WISAMO) projekt egy automatizált, teleszkópos, felfújható szárnyvitorla-rendszer, amely kereskedelmi hajókra és szabadidős célú vízi járművekre egyaránt felszerelhető.  Forradalmi kialakítása révén   csökkenthető a hajók üzemanyag-fogyasztása, illetve CO2-kibocsátása.

A biológiai sokféleség megőrzése 

2004-ben csoportunk létrehozta a Michelin ökológiai rezervátumot: a projekt az Ouro Verde Bahia program elnevezésű fenntartható fejlesztési kezdeményezésünk része, amelynek célja a gazdasági és társadalmi fejlődés ösztönzése, illetve a biodiverzitás megőrzése mellett a természetes kaucsuktermelési modell tesztelése.

Be the first to get news and updates about MICHELIN!

Sign up to receive our newsletters by completing the form

TOVÁBBI TUDNIVALÓK: MIÉRT ÉRDEMES MICHELINT?

Sustainable Development and Mobility

Fenntartható fejlődés és mobilitás

A csoport társadalmi felelősségvállalásának alapját a fenntartható fejlődés és mobilitás filozófia adja. Célja, hogy a Michelin világszinten  az egyik leginnovatívabb, legfelelősségteljesebb és legjobban teljesítő vállalat legyen  minden vállalásában: gazdasági, környezetivédelmi, szociális és társadalmi szempontból.

map search desktop

MICHELIN abroncs forgalmazó keresése a közelemben

Keresés a következő szerint
Cím, város vagy irányítószám
Autó
  • Autó
  • Motorkerékpár
Saját tartózkodási hely
Keresés
Magyarország 5 legnagyobb városa

Legal mentions

(1) További tudnivalók: https://www.michelin.com/en/sustainable-development-mobility/working-towards-sustainable-mobility/

(2) a nyersanyagellátástól a késztermék-előállításig, illetve a felhasználási és újrahasznosítási fázisokig 

(3) Nedves fékhatás kopott futóval - a Michelin megbízásából a TÜV SÜD Product Service által végzett külső tesztelés eredménye alapján; fékezés nedves úttesten 80 km/ó sebességről 20 km/ó sebességre; vizsgálat időpontja: 2021 június; vizsgált termékek: VW Golf 8 modellre szerelt, 205/55 R16 91V méretű abroncsok (kopottság meghatározása: koptató berendezéssel az ENSZ-EGB 30. sz. előírásának megfelelően kiképzett gumiabroncs kopásjelzőig koptatott futófelület) 

Utolsó kilométer meghatározása: a KRESZ-ben meghatározott megengedett legkisebb profilmélységig kopott futófelület eléréséig (Európában 1,6mm). Országonként eltérő lehet. További tudnivalók: www.michelin.country/performancemadetolast - helyileg adaptálható tartalom]


Az alább felsorolt termékcsaládok esetében kifejezett fejlesztési cél a hosszú élettartam és az élethosszig tartó, meggyőző teljesítmény kombinációja: MICHELIN CrossClimate², MICHELIN CrossClimate 2 SUV, MICHELIN Primacy 4+, MICHELIN e.Primacy, MICHELIN Pilot Sport 4S, MICHELIN Pilot Sport 5, MICHELIN Pilot Sport EV, MICHELIN Pilot Sport 4 SUV,  MICHELIN Alpin 6, illetve MICHELIN Pilot Alpin 5. 

(4) Belső számítás, MICHELIN Energy (GE>12kg/T), MICHELIN e.Primacy, ill. MICHELIN Pilot sport EV (GE <5kg/T) összehasonlító vizsgálata 

(5) "mindennapi hulladék": kukorica törmelék, szár, fahulladék, ételtároló dobozok, műanyag csomagolási hulladék, műanyag palack, …

(6) A Michelin-csoport által a gumiabroncsok gyártása során felhasznált újrahasznosított anyagok kumulatív számított mennyisége 2020 és 2030 között, cél: 2030-ra az újrahasznosított anyagok aránya 40% legyen.

(7) A Michelin fenntartható anyagoknak tekinti az újrahasznosított anyagokat vagy az emberi élet időtartama alatt megújuló, biomassza eredetű anyagokat, amelyek nem állnak versenyben az élelmiszeriparral. A Michelin nem tekinti fenntarthatónak azokat a természetes anyagokat, amelyek az emberi élet időtartama alatt nem megújulóak - mint például az olaj. Így egyes anyagok, bár természetes ásványi eredetűek, mint például a szilícium-dioxid, nem szerepelnek a Michelin "fenntartható anyag" meghatározásában. 

(8) Belső tesztek eredménye alapján, a piacon jelenleg kapható MICHELIN Primacy 4 235/55R19 105W gumiabroncsokkal való összehasonlítás

(9) Az újrahasznosított anyagok olyan alapanyagok, amelyek olyan újrahasznosítási műveletek során keletkeznek, amelyek során az ipari vagy fogyasztás utáni hulladékot újra feldolgozzák termékekké, alapanyagokká vagy egyéb anyagokká. Az energetikai újrahasznosítás, ill. az anyagok energetikai célú újrafeldolgozása nem tartozik ide. (Az európai hulladékirányelv definíciója alapján). 

(10) UPTIS: Unique Puncture-proof Tyre System -- defektbiztos, levegőmentes gumiabroncs, az UPTIS abroncs speciális pántját szállító Maxionnal közös fejlesztés.

(11) Az első és a hátsó gumiabroncsok tömegének súlyozott átlaga, 33%-ban, illetve 46%-ban fenntartható alapanyagokból készültek. 


 

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét