autó reklám futómű tippek

Mikor kell ellenőrizni a jármű futóművét?

Ha azt veszi észre, hogy a jármű egyenes, lapos úton, enyhe keresztszél mellett erősen oldalra húz, vagy az abroncsok rendellenesen kopnak, lehet, hogy futóművet kell állítani. Vigye el a járművét egy Michelin abroncskereskedőhöz vagy egy jó hírű szervizbe, és ellenőriztesse a futóművet. Ez egyszerű folyamat, amelynek során előfordulhat, hogy az első és/vagy hátsó felfüggesztés alkatrészeit igazítani kell. Ha a futóművet nem állították be jól, az abroncsok rendellenesen kophatnak.

A következő esetekben ellenőriztesse a járműve futóművét:

 • Ha a nekiment valaminek (pl. járdaszegélynek vagy komolyabb útakadálynak).
 • Az abroncsok rendellenesen vagy egyenetlenül kopnak.
 • Problémái vannak a kormányzással vagy úttartással, például:
  • A jármű az egyik oldalra húz vagy sodródik.
  • Kanyarodás után a kormány nem fordul könnyen vissza alapállásba.
  • Amikor egyenesen vezet, a kormány nem áll egyenesen.
 • Amikor új abroncsokat vásárol, és azt szeretné, hogy a lehető legtovább tartsanak.
 • Amikor a felfüggesztés vagy kormányzás alkatrészeit cseréli.

 

Miért fontos a futómű beállítása?

A futómű beállítása befolyásolhatja, hogy az abroncsok mennyire kopnak és használódnak el. A legtöbb járművön a gyári beállítás célja, hogy minimalizálja a kopást és elhasználódást, ugyanakkor maximalizálja a sofőr és az utas kényelmét. Az első és hátsó futómű megfelelő beállítása minimalizálja az abroncsok kopását, hozzájárul az élettartamuk és teljesítményük megnöveléséhez, és csökkenti a fogyasztást.  Ugyanakkor jobb menettulajdonságot és nagy biztonságot tesz lehetővé azáltal, hogy csökkenti a kormányzási és stabilitási problémákat.

Miért állítódik el a futómű?

A futómű akkor állítódhat el, amikor járdaszegélynek ütközik, vagy kátyúba hajt, valamint olyan súlyosabb körülmények fennállása esetén, mint balesetek során, amelyeknek eredményeként a felfüggesztés beállítása torzulhat. A futómű akkor is elállítódhat, amikor a felfüggesztés alkatrészei elkopnak, vagy amikor cserélik őket. Ha a futómű beállítása hibás, az abroncsok gyorsan kophatnak elsősorban a szélükön, és ez a jármű menettulajdonságaira is rossz hatással lehet. Ilyenkor majdnem bizonyos, hogy az abroncsokat korábban kell cserélni, mint számítana rá.

Futómű-beállítás vagy centrírozás?

Az emberek gyakran keverik a futómű-beállítást és a centrírozást. Ez két teljesen eltérő dolog. A futómű-beállítás során a kerekek szögét állítják be a jármű gyártója által megadott állásba. A centrírozás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a kerekek forgás közben ne okozzanak szükségtelen rezgést.

Elég egy kis elállítódás, hogy problémák legyenek

A futómű megfelelő beállításának célja a jármű menettulajdonságainak optimalizálása, valamint az abroncsok élettartamának maximalizálása.

A futómű megfelelő beállításának fő okai:

 • Pénzt takaríthat meg, mert ritkábban kell cserélni az abroncsokat.
 • Tovább tartanak az abroncsok.
 • Jobbak lesznek a jármű menettulajdonságai.
 • A vezetési élmény simább lesz, az abroncsok gördülő ellenállása pedig alacsonyabb.
autó szerk. futómű-beállítás tippek és tanácsok

Meddig tart a futómű beállítása, és mennyibe kerül?

Az első és hátsó futómű problémáit általában kb. 30 perc alatt meg lehet oldani. A Michelin abroncskereskedő-kereső eszközével keresse meg a legközelebbi abroncskereskedőt, aki tájékoztatja a futómű-beállítás költségeiről. A futómű beállításának lényege a kerekek állásának és szögének összehasonlítása a gyártó által meghatározott értékekkel. Bár olyan kifejezéseket hallhat, mint a kerekek összetartása vagy széttartása, pozitív vagy negatív kerékdőlés, maga a futómű-beállítás nem bonyolult. A futó beállítása tulajdonképpen nagyon egyszerű művelet.

Hogyan állítják a futóművet?

A futómű beállítása során kiigazítják a kerekek szögét, hogy az össze- vagy széttartás, illetve a pozitív vagy negatív kerékdőlés megfelelő legyen. A futómű beállítása során a három fő beállítás a kerékdőlést, csapszegdőlést és össze- vagy széttartást érinti.

autó szerk. futómű dőlés tippek és tanácsok

Kerékdőlés

A kerékdőlés azt jelenti, hogy a kerék mennyire tér el a függőlegestől, amikor a jármű elejétől nézzük. Ha a kerék eltérése túl nagy, egyenlőtlenül fog kopni.

 • A pozitív kerékdőlés azt jelenti, hogy a kerék kifele dől az autótól. Ha a pozitív kerékdőlés túl nagy, a kerekek külső széle fog kopni.
 • A negatív kerékdőlés azt jelenti, hogy a kerék teteje az autó felé dől. Ha a negatív kerékdőlés túl nagy, a kerekek belső széle fog kopni.

A kerékdőlés szögét minden egyes jármű esetében úgy tervezik meg és állítják be, hogy mind egyenes úton, mind kanyarban optimalizálják a kerék működését. Ha az első kerekek kerékdőlésének szöge közötti különbség túl nagy, a jármű hajlamos oldalra húzni.

autó szerk. futómű tartás tippek és tanácsok

Össze- vagy széttartás

Az össze- vagy széttartás azt az irányt jelenti, amerre a kerekek a jármű középvonalához képest mutatnak. Az össze- vagy széttartást általában ugyanazon a tengelyen található kerekek eleje és hátulja közötti távolság különbségeként fejezik ki.


Az össze- vagy széttartás hatással van a jármű mentetulajdonságaira és az egyenes vonalban történő haladás stabilitására.

 • Az összetartás azt jelenti, hogy egy tengelyen a kerekek eleje közelebb van, mint a kerekek hátulja. Ha az összetartás mértéke túl nagy, a futófelület hajlamos jobban kopni a külső széleken. A futófelület kopása ugyanakkor fűrészfogas lesz, amit úgy lehet érezni, ha végigsimítja a kezét az abroncs futófelületén.
 • A széttartás azt jelenti, hogy egy tengelyen a kerekek hátulja közelebb van, mint a kerekek eleje. Ha a széttartás mértéke túl nagy, a futófelület hajlamos jobban kopni a belső széleken. A futófelület kopása ugyanakkor fűrészfogas lesz, amit úgy lehet érezni, ha végigsimítja a kezét az abroncs futófelületén.

Az abroncs kiegyensúlyozása. Mit kell tudnom erről?

Mit jelent a centírozás?
A centrírozás

 • A tömege néha nem egyenletesen oszlik el.
 • Nincs egyensúly, amikor az egyik terület nehezebb vagy könnyebb. Ez pattogáshoz vagy imbolygáshoz vezet. Csökkentheti az élettartamot, növelheti a rezgést, és fokozott terhelést jelenthet.
 • Centrírozáskor kiegyensúlyozzák a kereket. A szükséges helyeken súlyokat helyeznek el.
 •  

Mikor kell centríroztatni?

 • Abroncscserekor
 • Amikor az egyensúlyt biztosító egyik súlyt elmozdítják vagy leveszik
 • Amikor új abroncsokat vásárol

 

Hogyan centrírozzák a kerekeket?

 1. Centrírozógéppel megállapítják, hol vannak a nehezebb pontok.
 2. Utána súlyokat helyeznek fel, hogy ellensúlyozzák a kerék nehéz területein ható centrifugális erőket.

 

Van valami tanács?

Ha úgy érzi, hogy a jármű pattog, imbolyog vagy rezeg, forduljon szakértőhöz.

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét