ABRONCSOKABRONCSOK AZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSAAZ ÖSSZES GUMIABRONCS MUTATÁSA KERESKEDŐKKERESKEDŐK

Alapvető tudnivalók az abroncsról

Gördülési ellenállás: a gumiabroncs szerepe

Michelin 18 máj. 2010

Gördülési ellenállás

A gördülési ellenállás legyőzése átlagosan a gépkocsi üzemanyag-fogyasztásának 20%-át teszi ki, azaz minden ötödik tank benzin erre fordítódik. Így igaz, a gumiabroncs felelős a gépkocsi üzemanyag-fogyasztásának 20%-áért. Szinte halljuk a kérdést, hogy mi okozza a gördülési ellenállást, és hogyan lehetne csökkenteni?

Mi okozza a gördülési ellenállást?

A futófelület a gumiabroncs minden fordulatánál deformálódik és eltorzul, miközben kapcsolatba lép az útfelülettel.  Alakváltozás közben a gumi felmelegszik, és hő formájában energia távozik. Ez teszi ki a gumiabroncs „gördülési ellenállásának” 90%-át.

Olyan, mintha állandóan egy 1%-os emelkedőn kellene fölmenni

Minél nagyobb a gumiabroncs gördülési ellenállása, annál nagyobb erőre van szükség a gépkocsi haladásához. Ha a motornak többet kell dolgoznia csupán a gumiabroncs gördülési ellenállásának legyőzése érdekében, több üzemanyagot fogyaszt. Gondoljon úgy a gördülési ellenállásra, mintha a gépkocsinak állandóan egy 1%-os emelkedőn kellene felmennie. A gördülési ellenállás nem szüntethető meg teljesen, de a lehető legnagyobb mértékű csökkenése azt jelenti, hogy kevesebb üzemanyagra lesz szükség.

12 milliárd liter megtakarított üzemanyag 1992 óta

Becsléseink szerint világszerte ennyi üzemanyagot takarítottak meg a Green Energy takarékos gumiabroncsok használatával, amely a MICHELIN válasza a gördülési ellenállás kérdésére. Ezek a gumiabroncsok kivételes kopási és tapadási jellemzőkkel rendelkeznek a biztonság és az élettartam feláldozása nélkül.

1992 óta több mint 400 millió Michelin alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsot értékesítettek Európában

1992 óta a MICHELIN Green energiatakarékos gumiabroncsok alkalmazása elképesztő mértékben, 30 millió tonnával csökkentette a gépkocsik CO2-kibocsátását. A CO2 az egyik fő üvegházhatású gáz, és minden egyes liter üzemanyag elégetése során 2,5 kg CO2 jut a légkörbe.

Ha az összes európai személygépkocsira Michelin Green gumiabroncsot szerelnének fel, akkor évente körülbelül 3 milliárd liter (mintegy 100 000 tanker) üzemanyagot lehetne megtakarítani

E tényeket figyelembe véve a Michelin folytatja az alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok fejlesztését, mert a Michelin alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok használatát egyre meggyőzőbb indokok támasztják alá.

Bővebb tájékoztatás:

Michelin Energy Saver termékek oldala

Michelin Energy Saver microsite

Korábban megtekintett cikkei

Még nincsenek megtekintett cikkek

  • SZEMÉLYAUTÓ
  • SUV - 4X4
  • KISTEHERAUTÓ - LAKÓAUTÓ
Loader