autó reklám fejléc segédlet tippek és tanácsok

Hogyan választom ki a megfelelő abroncsot


Tippek és tanácsok: személyautó, SUV és kishaszongépjármű abroncsok

Állapítsa meg a járműve abroncsméretét

Olvassuk le a méretjelzést az abroncs oldalfaláról

A méret megkeresése az abroncson

  • Nézze meg egy abroncs oldalfalát, és jegyezze fel a rajta található számokat és betűket.
  • Ezen információk alapján találhat az autójához való abroncsokat.
  •  

Mit jelentenek ezek a betűk és számok? 

Abroncsszélesség vagy profilszélesség

Az abroncs szélességét (vagy vastagságát) a gumi külső falának legszélesebb pontjától a belső oldalfala legszélesebb pontjáig mérjük milliméterben.

Méretarány

A méretarány az abroncs oldalfalmagassága és a gumi szélessége közötti összefüggés. Minél magasabb az arány, annál alacsonyabb az oldalfal. Ez jobb kanyarodást, de rázósabb menetet jelent.

Felépítés

Ez az abroncs belső felépítését jelzi. Ez lehet „Radial” (radiál), mint a legtöbb abroncs esetében, vagy D (Diagonal, átlós), illetve B (Belted, öves).*

KerékátmérőEzt a számot hüvelyk adják meg, és annak a keréknek az átmérőjét jelzi, amelyre az abroncsot fel kell szerelni.

Terhelési index

Ez azt jelzi, hogy maximális biztonságos felfújás mellett milyen terhelésre tanúsították az abroncsot. A számok egy táblázatra utalnak, amelyben meghatározzák az abroncs maximális terhelési kapacitását. Például 97 = 730 kg.

autó sku terhelési index tippek és tanácsok
autó sku sebességtáblázat tippek és tanácsok

Sebességbesorolás táblázata

Ez azt jelzi, hogy az abroncs milyen maximális biztonságos sebességgel képes terhet vinni adott körülmények között. A sebességbesorolás A-tól (legalacsonyabb) Y-ig (legmagasabb) terjed egy kivétellel: A H az U és a V között van. Az abroncs maximális sebességét a sebességbesorolást tartalmazó táblázatban találja. Nem ajánljuk vagy támogatjuk, hogy gyorsabban vezessen a sebességkorlátnál.

Az abroncsméretet a jármű kézikönyvében vagy az autó ajtaján találja

  • Az információkat a jármű kesztyűtartójában található kézikönyvében vagy a sofőr ajtaján elhelyezett abroncsinformációs matricán találja.
  • Itt általában minden információt megtalál az abroncsmérettel és az abroncs műszaki adataival, valamint a megfelelő abroncsnyomással kapcsolatban.

A számok és betűk teljes leírását „A méret megkeresése az abroncson” lapon találja.

autó szerk. abroncs és terhelés tippek és tanácsok
autó szerkesztői oe-abroncsok tippek és tanácsok

Mik azok az OE-abroncsok?

Az OE az „Original Equipment” (elsőszerelt) rövidítése. Ez azt jelenti, hogy az abroncsokat jóváhagyta a jármű gyártója, és ezek járhatnak a járműhöz.

Vannak olyan járműgyártók, mint az Audi, BMW, Mercedes és egyebek, akik olyan abroncsokkal szerelik fel a járműveiket, amelyeket kifejezetten az adott márkához készítettek. Ezeknek az abroncsoknak az oldalfalán speciális OE-jelzés van. Ilyen esetekben a Michelin azt javasolja, hogy csak a szükséges OE-jelöléssel ellátott abroncsokra cserélje a járműve abroncsait.


OE-jelölések járműmárka alapján rendezett táblázata:

* = BMW, Mini
MO = Mercedes
AO = Audi
VO = Volkswagen
N0, N1, N2, N3, N4 = Porsche
MO1 = AMG
RO1 = QUATTRO

Nem támogatott webböngészőt használ
Olyan böngészőt használ, amit ez a webhely nem támogat. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan funkciók, amelyek esetleg nem működnek rendeltetésszerűen. Ez furcsa eredményekhez vezethet böngészés közben. A webhely teljes mértékű kihasználása érdekében használja, frissítse vagy telepítse a következő böngészők egyikét